Mentine controlul motocicletei si nu iti rasuci corpul in timp ce o ridici. Verifica-ti motocicleta de eventulale avarii inainte sa o folosesti din nou.
Munceste cu cap, nu greu. Motocicletele sunt grele. Trebuie sa te gandesti dinainte ce trebuie sa faci, daca ar trebuii sa ridici un frigider de 80 de kg, cum ai face? Dar daca ar trebuii sa ridici unul de 200 de kg?
Situatia ideala pentru a ridica o motocicleta ar fi:
1. Demonstratia tehnici de ridicare de catre o persoana calificata.
2. Exerseaza asistat de catre o persoana calificata.
3. Persoana calificata sa te ajute sa iti imbunatatesti tehnica de ridicare a motocicletei.
Pasul 1: Linisteste-te
Stai cateva minute pentru a-te calma. A-ti vedea motocicleta zacand pe jos poate fi o experienta traumatizanta, dar odata si odata ni-se intampla tuturor. Motocicleta nu pleaca niciunde fara tine. Stai cateva minute si gandeste-te daca esti lovit, daca poti ridica motocicleta, daca vrei sa o ridici de jos, este sigur sa o ridici, etc. Ai destul timp sa-ti ridici motocicleta asa ca stai cateva minute sa te relaxezi si sa te obisnuiesti cu situatia. Este cel mai bine este sa gasesti pe cineva sa te ajute. Tine minte: daca cineva te ajuta, nu uita sa-l atentionezi asupra esapamentului incins, sa nu ridice de semnalizatoare, etc. Deasemenea asigura-te ca ridica in mod corect. Nu vrei ca cei care te ajuta sa se raneasca.
Pasul 2: Imprejurimile
Daca esti in trafic, pleaca imediat de langa motocicleta si cauta un loc unde nu circula masini. Ai grija sa fi in siguranta cand ridici motocicleta . Arunca o privire si asupra pamantului: este pamant? Asfalt? Pavaj? Nu vrei sa aluneci si sa pici sub motocicleta.
Pasul 3: Pregateste motocicleta
Opreste-o, taie-i contactul, opreste alimentarea cu benzina. Este normal sa curga benzina din ea cand este culcata, asa ca fi atent sa ti departe orice sursa de foc. Daca motocicleta este cazuta pe partea dreapta, ridica cricul lateral si pune-o in viteza. Daca este cazuta pe partea stanga nu vei putea face ceea ce am spus mai sus. Fii foarte atent, nu vrei sa ridici motocicleta dupa care sa o scapi in partea cealalta
Tehnici de ridicare a motocicletei:
Tehnica 1 (pentru motociclete mici si medii)
1. Intoarce ghidonul la unghiul maxim cu roata indreptata in sus.
3. Stai foarte aproape de ghidon. Pune-ti picioarele in dreptul umerilor cu ghidonul intre ele. Foloseste ambele maini sa ridici. Tinand spatele drept si capul sus, ridica cu grija, tinand ghidonul aproape de corp. Foloseste-ti muschi picioarelor pentru a ridica, nu cei ai spatelui.
4. Atentie sa nu ridici motocicleta si sa o scapi pe partea cealalta.
5. Pune motocicleta pe cric si parcheaz-o in siguranta.
Tehnica 2 (pentru motociclete mari):
1. Intoarce ghidonul la unghiul maxim cu roata indreptata in jos.
2. Gaseste punctul de echilibru al celor doua roti si al motorului, aparatorii, sau scaritei. Motocicleta va fi destul de usor de ridicat pana in punctul asta deoarece se sprijina pe o partea. Odata ce ai trecut de acest punct, esti responsabil de aproape toata greutatea motocicletei.
3. Stai jos cu spatele la motocicleta. Fii atent sa ramai cu spatele drept in timpul ridicarii. Pune-ti picioarele la o distanta de 30 de cm. unul de altul, cu genunchii indoiti.
4. Cu o mana, prinzi de un ghidon tinand incheietura dreapta.
5. Cu mana cealalta, prinde de o parte din spate mai solida a motocicletei, ai grija sa nu te atingi de esapamentul fierbinte, semnalizatoare, etc.
6. Ridica cu picioarele facand mici pasi inapoi, impingand cu fundul in sa si tinand spatele drept. Pe suprafete alunecoase probabil aceasta tehnica nu va merge. Pe suprafete inclinate poate fi foarte periculos.
7. Fii atent sa nu ridici motocicleta dupa care sa o scapi in partea cealalta! Daca se poate, pune cricul jos si motocicleta in viteza.
8. Pune motocicleta pe cric si parcheaz-o in siguranta.
sursa:http://www.clubmoto.ro/
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu