vineri, 17 iunie 2011

sfaturi de calatorie in cehia

Conducerea sub influenta alcoolului este strict interzisa. 0% alcool in sange permis conducatorilor auto. Conducerea sub influenta alcoolului si/sau a drogurilor este considerata infractiune si se pedepseste cu amenda penala intre 25.000 CZK (coroane cehesti) si  50.000 CZK (intre 1.000 si 2.000 euro), precum si suspendarea permisului de conducere pana la doi ani.


Permisul de conducere: permisul de conducere romanesc este valabil in Cehia o perioada de 90 de zile de la data intrarii. Cetatenii romani care isi stabilesc domiciliul in Cehia pot sa solicite preschimbarea permisului romanesc si obtinerea unui permis ceh.
Amenzi: se platesc la fata locului pentru sume pana la 5.000 CZK. Amenda maxima pentru abateri in trafic este de 100.000 CZK (aprox. 4.000 euro). Va trebui sa primiti chitanta ce dovedeste plata amenzii. Politia este imputernicita sa retina permisul de conducere in caz de comitere a unei infractiuni grave in trafic. Vehiculele parcate ilegal pot fi remorcate sau li se blocheaza rotile.

Combustibil: sunt disponibile benzina fara plumb, motorina si GPL. Se pot transporta pana la 10 litri de combustibil intr-o canistra. Cartile de credit sunt acceptate la statiile de benzina.

Lumini: utilizarea luminilor de intalnire in timpul zilei este obligatorie pe tot parcursul anului. Amenda pentru nerespectare este de 2.000 CZK (aprox. 80 euro). Nu trebuiesc folosite niciun fel lumini de avertizare, altele decat cele furnizate impreuna cu vehiculul ca echipament standard.
Motociclete: utilizarea luminilor de intalnire in timpul zilei este obligatorie pe tot parcursul anului. Purtarea castii  de protectie este obligatorie atat pentru sofer cat si pentru pasageri. Este interzis motociclistilor sa fumeze in timp ce conduc.
Asigurari:  asigurarea de raspundere civila este obligatorie, Cartea Verde este valabila in Cehia

Copii in masina: copiilor cu o greutate sub 36 kg si sub 150cm in inaltime nu li se permite sa calatoreasca intr-un vehicul cu exceptia cazului in care utilizeaza un sistem adecvat de fixare.

Centura de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii.
Limite de viteza in Cehia: limitele legale standard, care pot fi modificate prin semne, pentru vehiculele fara remorca: in localitati 50 km/h, in afara localitatilor 90 km/h si 130 km/h pe autostrazi  (pentru vehiculele care nu depasesc  3500 kg si autobuze). Viteza maxima cu lanturi de zapada este de 50km/h. La punctele de intersectie cu calea ferata, soferii nu trebuie sa depaseasca  30 km/h cu 50m inainte de trecere. Vehiculele ce nu pot depasi, prin constructie, 80 km/h nu au voie sa circule pe autostrazi.
Echipamente obligatorii in Cehia:
• Trusa de prim-ajutor
• Triunghi reflectorizant – nu este necesar pentru vehiculele cu 2 roti
• Becuri de rezerva
• Echipament de iarna - Vehiculele trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna (care trebuie sa fie marcate M & S) sau sa aiba asupra lor lanturi de zapada intre 1 noiembrie si 30 aprilie. In functie de conditiile meteorologice (in cazul in care drumurile sunt inca acoperite cu zapada), aceasta perioada poate fi prelungita. Din cauza ca lanturile pot fi utilizate numai atunci cand drumurile sunt complet acoperite cu zapada, va recomandam sa va echipati masina cu anvelope de iarna. Adancimea minima pe anvelope de iarna este de 4mm
• Vesta reflectorizanta - conducatorul auto al unui vehicul cu 2 sau mai multe axe trebuie sa aiba vesta reflectorizanta, care trebuie sa fie folosita in caz de avarie sau urgenta in afara zonelor construite, pe expressways si autostrazi. Vesta trebuie sa fie purtata atunci cand se paraseste vehiculul in astfel de circumstante si, prin urmare, trebuie pastrata in masina (nu in portbagaj). Vesta este recomandata si pentru motociclisti si pasagerii acestora.
Alte reguli / cerinte in Cehia:
Taxele pentru autostrazi se platesc sub forma tichetelor de autostrada, care se pot cumpara de la statiile de benzina. Valabilitatea tichetelor poate fi de un an (1000 CZK -  €37.70), o luna (330 CZK  -  €12.44) sau o saptamana (220 CZK - €8.29)

Autoritatile de la frontiera trebuie sa certifice orice avarie vizibila pentru orice vehicul care intra in Republica Ceha. In cazul in care se produce o dauna in interiorul tarii, trebuie sa obtineti proces verbal de la politie la locul accidentului. Vehiculele deteriorate pot fi scoase din tara numai in prezenta acestor dovezi.

Utilizarea dispozitivelor de avertizare sonora este permisa numai in zone construite pentru a evita un pericol iminent, dar sunt interzise intre 20 si 06 si in Praga.

Utilizarea pneurilor ghimpate este interzisa.

Sistemele de navigatie GPS trebuie sa aiba dezactivata optiunea de avertizare asupra radarelor fixe.
Pe teritoriul Republicii Cehe este interzisa utilizarea detectoarelor de radar si a aparatelor antiradar. Utilizarea lor constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de 2 000 coroane cehe, care reprezinta echivalentul a aproximativ 85 Euro.

Ambasada României în Republica Cehă(Velvyslanectví Rumunská)

Adresa: Nerudova 5, 118 00, Praha 1
Telefon: + 420 257 534 210
Telefon secţie consulară: + 420 257 532 090
Fax: + 420 257 531 017
Web: http://praga.mae.ro/
E-mail: embroprg@mbox.vol.cz


sursa:http://www.turistineuropa.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu