joi, 16 iunie 2011
Mersul in grup
De ce este bun mersul in grup?
Mersul in grup ofera motociclistilor cateva avantaje:
· un grup este de obicei mult mai vizibil dacat un motociclist singur;
· celelalte vehicole pot anticipa ce va face un motociclist care merge in grup, deoarece in general toti membrii grupului mentin intervale fixe intre ei;
· in caz de problema mecanica sau accident, o mana de ajutor este disponibila imediat (un membru al grupului poate avea celular, in grup poate exista un mecanic priceput, etc). In mod normal un membru al grupului ar trebui sa cunoasca masurile de prim ajutor. De asemenea membrii grupului – fiind motociclisti – cunost anumite aspecte ale primului ajutor pe care un sofer nu le stie (de ex: sa nu scoata casca doar daca respiratia este impiedecata);
· distractia este mai mare in grup :)
Mai mult, motociclistii tind sa invete mult unul de la celalat. Opririle planificate pe traseu sunt o oportunitate excelenta pentru legarea de noi prietenii si schimb de informatii.
De ce nu este bun mersul in grup?
Mersul in grup nu este pentru oricine. Este necesara o anumita experienta si disciplina. Mersul in grup restrange optiunile individuale de schimbare a vitezei, rutei sau a pozitiei pe linie.
A incerca mersul in grup fara a avea aptitudinile de baza de conducere a motocicletei, precum si incapacitatea de estimare a traiectoriei celor din grup este o invitatie la accidente – iar ceea ce este mai grav, in aceste accidente iau parte de obicei mai multi motociclisti.
Este de asemenea o problema de personalitate, deoarece mersul in grup necesita abilitati de comunicatie, prietenie intre motociclisti si dorinta de a asigura siguranta celorlalti in timpul mersului.
Aceia care nu doresc sa mearga in grup, dar doresc sa ajunga la aceeasi destinatie ca si grupul, pot ajuta pe cei din grup mergand inainte si transmitand (prin radio, telefon) eventualele pericole – binenteles daca doresc acest lucru.
Reguli – cine are nevoie de ele
Sfaturile prezentate in continuare nu sunt versete biblice. Sunt situatii in care nu se aplica. De asemenea, anumite organizatii sau cluburi pot avea termeni diferiti pentru aceste concepte. Aceste indrumari au fost testate totusi in multi kilometrii de mers, in cluburi a caror membrii conduc motociclete de toate marcile si modelele.
Daca va alaturari unui grup care nu respecta recomandarile de mai jos, puteti intreba pe cineva care sunt regurile respectate in grupul respectiv, si cum difere ele de cele prezentate aici. Toate grupurile serioase vor tine o mica sedinta inainte de plecare pentru clarificarea regulilor. Daca observati ca stilul grupul nu este pe placul vostru, PARASITI GRUPUL. Sosirea voastra in siguranta la destinatie este mult mai importanta decat supunearea la unele reguli pe care nu le intelegeti sau care nu va plac.
De obicei celor care merg in grup le place sa stie ceea ce se asteapta de la ei, si la ce se asteapta din partea celorlalti „vecini” din grup. De aceeia cei care conduc grupul, precum si cei care incheie grupul, trebuie sa comunice celorlalti din grup regurile de mers – mai ales daca la plimbare participa si altii motociclisti noi in grup.
Cativa termeni folositi la mersul in grup
[n.t.: termenii tradusi pot avea inteles diferit in l. Romana, termeni diferiti putand fi folositi in functie de grup]
Pack [haita, gashca J] : un numar de motociclisti care merg impreuna, in general fara a mentine distante fixe intre ei. De obicei e vorba de 20-50 motociclisti intr-o formatie de acest gen.
Grup: un numar mic de motociclisti care merg impreuna, mentinand distanta fixa intre ei. In general se circula in grupuri de maxim 6 motociclisti. Atunci cand sunt mai multi motociclisti, se obisnuieste impartirea in grupuri mai mici si denumirea acestora (Grupul 1, Grupul 2, etc) pentru a facilita comunicatia radio (telefon) intre acestea.
Organizatorul [road captain]: persoana care stabileste regurile de mers in grup pentru un club sau organizatie, cel care comunica aceste reguli membrilor, cel care in general planifica plimbarile in grup. Nu este neaparat necesar ca aceasta persoana sa conduca o anumita iesire in grup.
Conducator de grup (lead bike): motociclistul care merge in cea mai inaintata pozitie in grup si care transmite informatii celorlalti membrii ai grupului prin semne sau radio.De asemenea determina directia grupului, viteza, banda de mers si formatia. De multe ori trebuie sa ia decizii rapide pentru a evita anumite pericolele (schimbarea calitatii asfaltului, semnalizari proaste, drum in lucru, obstacole) - mentinand in tot acest timp controlul motocicletei si comunicand grupului pericolele. Conducatorului de grup are responsabilitatea de a alege un „inchizator de grup” cu care va comunica pentru coordonarea grupului. Daca sunt mai multe grupui, vor exista mai multi conducatori. Este de preferat ca conducatorul de grup sa fie echipat cu radio (telefon).
Inchizator de grup (drag bike, tailgunner): motociclistul care merge in ultima pozitie in grup si care transmite informatii conducatorului de grup problemele pe care le observa la ceilalti membrii ai grupului, aspecte legate de trafic, probleme de echipament, etc. Inchizatorul de grup trebuie sa „inchida banda” (sa asigure banda) in timpul trecerilor pe o banda de viteza superioara (adica sa treaca primul pe banda pentru a bloca traficul din spate). De obicei acesta este cel mai experimentat motociclist din grup. El este cel care se opreste pentru a asista un motociclist daca are probleme mecanice, daca pierde controlul, sau daca se opreste din alt motiv. Inchizatorul de grup trebuie sa fie pregatit sa dea primul ajutor in caz de accident si sa comunice in acelasi timp problema conducatorului de grup. Este de preferat ca inchizatorul de grup sa fie echipat cu radio (telefon) si de asemenea este bine sa aiba pasager pentru a-l ajuta la comunicare, sau la dirijarea traficului in cazul unei probleme serioase. Daca se formeaza mai multe grupuri, acestea vor avea fiecare cate un inchizator de grup.
Conserva (cage): orice vehicul care nu este o motocicleta, in particular automobil.
Parcare in grup (group parking): o formatie in care toti motociclistii urmeaza conducatorul in sir indian intr-o parcare, formand o intoarcere 180gr, astfel incat se alineaza unul langa altul in spatiul disponibil, cu fata catre iesirea din parcare
Formatie de parada: formatie in care toti motociclistii merg doi cate doi, unul langa altul.
Sir indian: formatie in care toti motociclistii merg pe o singura parte a benzii de mers.
Slot: orice pozitie din grup care se afla pe partea dreapta a benzii de mers (pe pista 3)
Formatie in zig-zag: formatie in care conducatorul de grup merge pe partea stanga a benzii de mers, urmatorul pe partea dreapta a benzii, etc. In general motociclistii pastreaza un interval de 2 secunde intre motocicletele de pe aceeasi parte, si 1 secunda intre fiecare motocicleta. In aceasta formatie, orice motociclist are controlul intregii benzi si poate merge pe orice pare daca este necesar. Este de preferat ca inchizatorul de grup sa mearga pe banda din stanga pentru a avea aceeasi linie de vizibilitatea cu conducatorul grupului.
Mentinerea pozitieii: pastrarea unei pozitii fixe si a unui interval fix intr-un grup de motociclisti, dar nu pe post de conducator/inchizator de grup. Motociclistii fara radio de obicei isi mentin o pozitie in mijlocul grupului. Pozitiile in cadrul grupului sunt determinate de conducatorul grupului, in functiie de experienta fiecaruia.
Pista (track): Partea benzii de mers in care merge un motociclist in cadrul grupului. O banda de mers se imparte in 5 piste: „pista din stanga” (partea stanga) este a doua pista din stanga; mijlocul benzii este cea de-a treia pista (in general nefolosita); „pista din dreapta” (partea dreapta) este a patra pista din stanga. Cele doua piste laterale (prima si a cincea) sunt folosite ca margini. Un motociclist isi poate devia traseul daca conditiile de drum o impun.
Formatie „doi cate doi”: formatie in care membrii grupului merg in paralel – folosita la mersul de parada. Formatia se foloseste la oprirea la semafoare, in acest fel motociclistii trec prin intersectie mai rapid si impreuna pe cat posibil. Dupa trecerea de intersectie, motociclistii se disperseaza, incepand cu cel din partea stanga, reluandu-se in acest fel formatia in „zig-zag”.
Ce trebuie sa faca Organizatorul pentru a pregati o plimbare in grup
Cand mai multi motociclisti sunt invitati la o plimbare in grup, toti motociclistii si pasagerii se vor strange la punctul de intalnire la ora stabilita. De multe ori este posibil ca multi sa nu cunoasca destinatia specifica sau ruta alesa. Organizatorul acelei plimbari ar trebui sa faca o tura de recunoastere pe traseu cu o saptamana inainte pentru a investiga eventualele problemele (drum in lucru, etc).
Organizatorul va numi un motociclist experimentat sa fie conducator de grup (sau mai multi daca e cazul). Fiecare conducator de grup va selecta un inchizator de grup cu care va colabora. Ceilalti motociclisti vor alege in ce grup vor sa mearga (in cazul cand sunt mai multe grupuri).
Daca exista un motociclist neexperimental, acesta il va intreba pe conducatorul de grup ce pozitie sa ocupe in grup.
Conducatorul de grup ar trebui sa stie (sa determine) in mare experienta fiecarui motociclist din grup inainte de plecare. Cel mai neexperimentat motociclist ar trebui pozitionat pe ultima pozitie de pe partea dreapta, chiar in fata inchizatorului de grup – pentru a-l proteja de traficul din fata.
Organizatorul va furniza o descriere a rutei, sau copii ale hartilor tuturor mebrilor grupului (sau macar conducatorilor de grup), pentru a avea o idee despre timpul ce va fii parcurs, distante, sugestii pentru opriri, mancare, benzinarii, etc. Organizatorul va inmana formulare cu starea medicala motociclistilor noi, pentru a fi completate si semnate.
Organizatorul va conduce o sedinta scurta pentru a prezenta conducatorii si inchizatorii de grup, pentru a reaminti regurile de mers in grup, pentru a amini eventualele probleme ce pot exista pe drum, pentru a discuta metodele de comunicare in grup (inclusiv reaminirea semnalelor facute cu mana, daca nu se folosesc statii radio). Nu este neaparat ca organizatorul sa conduca vre-un grup, de fapt poate sa nici nu participe la plimbare, odata ce totul este stabilit.
Daca sunt mai multe grupuri, este de asteptat ca toti conducatorii de grupuri sa respecte aceeasi ruta stabilita, si sa nu faca schimbari decat in caz de urgenta. In caz ca apar probleme care necesita ajutor de urgenta sau trebuie schimbat traseul pentru gasirea unor motociclisti rataciti, totul devine mult mai usor daca toate grupurilo pastreaza acelasi trasei pana la destinatie. Nu e nimic neobisnuit ca grupurile sa fie despartie de mai multi kilometrii – si sa comunice prin radio sau telefon – in cazul unor calatorii mai lungi sau trafic mare. Daca traficul o impune, un grup se poate rupe in doua, dar doar pentru perioade scurte de timp.
Ce trebuie sa faca un motociclist pentru a pregati o plimbare in grup
Motociclistii trebuie sa ajunga la locul de intalnire cu rezervorul plin, pregatiti fizic si psihic pentru plimbare (a trecut pe la toaleta, are medicamentele necesare pregatita, treaz si alert). Trebuie sa aiba la el actele motocicletei la zi, iar motocicleta sa fie in buna stare de functionare si echipata legal.
Organizatorul poate cere unui motociclist sa nu participe la plimbare daca nu sunt indeplinite aceste conditii de baza (de exemplu daca motociclistul e beat sau mahmur, sau daca motocicleta nu indeplineste conditiile tehnice).
Daca un motociclist aduce un pasager pentru plimbarea in grup, motociclistul trebuie sa se ocupe personal de nevoile pasagerului, inainte de sedinta. In continuare sunt cateva sugestii pentru pregatirea unei plimbari cu pasager:
Nu permiteti pasagerului sa se urce pe motocicleta daca echipamentul nu este asigurat (atentie in special buzunarele exterioare!). Pasagerul se va urca doar atunci cand motociclistul este asezat, tine motocicleta vertical, si confirma faptul ca este pregatiti pentru primirea pasagerului. Pasagerul trebuie sa evite conctactul cu tevile de esapament incinse, iar odata ce s-a asezat sa pastrand pozitia, sa nu faca miscari bruste in timpul mersului. Picioarele pasagerului trebuie sa stea pe suportii in permanenta, pana la debarcare.
Pasagerul in general trebuie sa stie in general la ce sa se astepte sau sa nu se astepte din punct de vedere al confortului si sigurantei. Daca pasagerul doreste sa comunice ceva, motociclistul trebuie sa-i explice cum se face acest lucru: batandu-l in casca? Intercom? Tipand in ureche? Pasagerul va retransmite mesajele cu mana facute de ceilalti din grup?
Iata cateva sugestii pentru sarcinile pasagerului in timpul mersului: supravegherea traficului pentru eventualele pericole (doua perechi de ochi vad mai bine ca una). Sa nu ajutate motociclistul incalinandu-se in curbe, dar sa se uitate peste umarul din interior al acestuia. Sa faca cu mana altor motociclisti, copii, tututor care sunt fascinati de motociclisti, politistilor. Si sa zambeasca!
La mersul in grup, daca un motociclist (cu sau fara pasager) doreste sa incetineasca sau sa se opreasca, pentru orice motiv, poate face acest lucru iesind din grup. Daca in timpul mersului un pasager doreste ca motociclistul sa incetineasca sau sa opreasca, motociclistul trebuie sa opreasca cat mai repede si mai in siguranta posibil. Este frumos ca si ceilalti din grup sa fie semnalizati de intentie, asta doar daca este posibil. In mod normal inchizatorul de grup va anunta conducatorul grupului de problema, si se va opri impreuna cu motociclistul pentru a-i acorda asistenta.
Manevre folosite la mersul in grup
Intrarea in trafic
Atunci cand conducatorii de grup vad ca toti motociclistii au casca pusa, sunt pe motociclete, motoarele sunt pornite si gata de plecare, vor verifica traficul si vor intra pe sosea. De obicei conducatorul de grup nu va iesi din parcare pana cand nu exista loc suficient pentru toti motociclistii. Daca nu, conducatorul se va incadra pe o banda mai lenta, mergand incet, pana grupul se formeaza din nou in formatia stabilita. Asta inseamna mersul mai incet decat ceilalti participanti la trafic, pentru a incuraja conservele (J J J) sa treaca, permitand astfel grupului sa se formeze. Sunt cazuti cand acest lucru nu se poate indeplini, depinde de banda de intrare pe sosea.
Indiferent de semnalele conducatorului de grup,
un motociclist este in permanenta responsabil pentru siguranta sa.
(Ride Your Own Ride).
De indata ce toti membrii grupului sunt impreuna, se va forma o formatie zig-zag care se va pastra in tot timpul mersului – daca conducatorul grupului nu semnalizeaza o schimbare. Cateva motive pentru schimbarea tipului de formatie ar putea fi trecerea unui pasaj cu carosabil prost (sir indian), caiini sau alte animale care „ataca grupul” (grupul se va desparti), semafor (doi cate doi pentru asteptare).
Schimbarea benzii de mers
Cand un grup de motociclisti schimba banda de mers, intra in joc mai multe aspecte legate de siguranta. Ar trebui ca toti motociclistii sa schimbe banda in acelasi timp? Daca nu, ar trebui ca conducatorul grupului sa o schimbe primul, sau ar trebui ca inchizatorul de grup o shimbe primul, pentru a „asigura/inchide banda”? Cand inchizatorul de grup semnalizeaza ca banda este inchisa si asigurata, intr-adevar asa este? Daca un alt vehicul vede un loc liber si incerca sa intre in grup? Procedura recomandata pentru schimbarea benzii de mers este in functie de trafic. Scopul este ca motocicleta care schimba prima sa creeze un spatiu in care pot intra ceilaltii.
Indiferent de ce fac ceilalti motociclisti,
fiecare trebuie sa se asigure ca noua banda
este libera inainte de a efectua trecerea.
Schimbarea benzii de mers in grup
Practic nu exista cazuri (cu exceptia urgentelor) can un grup de motociclisti ar trebui sa schimbe in acelasi timp banda de mers, in conditii normale de trafic. Spatiul larg necesar pentru intreg grupul este dificil de gasit in trafic, iar daca el exista, practic el poate fi ocupat repede ce catre ceilalti soferi, chiar in timp ce grupul de motociclisti este in miscare. Mai mult, aceasta manevra poate fi intepretata ca si o manevra de parada, care poate sa nu fie acoperita de asigurare.
Schimbare benzii de mers intr-o banda de viteza inferioara
In majoritatea tarilor legea circulatiei rutiere prevede ca in cazul existentei a doua benzi de mers pe un sens de mers, banda din dreapta va fi folosita pentru deplasare cu viteza mai redusa. Daca un grup de motociclisti trec de pe o banda de viteza pe o banda de viteza redusa (spre dreapta), primul motociclist este responsabil de crearea unui spatiu suficient de mare pentru toti ceilalti motociclisti. Acest lucru se realizaza prin mentinerea unei viteze constante, pentru a largi spatiul creeat dupa ce primul motociclist face trecerea. Fiecare motociclist se face mutarea in ordine, mentinand aceasta dinamica. Deci grupul se muta de la primul spre ultimul motociclist. (Exceptie face inchizatorul de grup, care se poate muta de unul singur, cum se va explica mai tarziu).
Prima motocicleta care executa trecerea va fi conducatorul de grup. Manevra este realizata in felul urmator: conducatorul de grup semnalizeaza schimbare sensului de mers si anunta grupul (prin radio sau cu mana) faptul ca grupul este pe cale sa treaca pe banda din dreapta, din fata in spate. Atunci, dupa ce se asigura intorcand capul peste umar pentru a verifica daca banda este libera si este spatiu suficient pentru o motocicleta, conducatorul de grup trece pe banda din dreapta. Mentinand viteza maxima pe care banda o permite, conducatorul de grup creeaza un spatiu in care poate intra urmatorul motociclist din grup. Acesta se va incadra mai intai pe pista din drepta, dupa care se va asigura si va schimba banda. Dupa ce a intrat pe noua banda, mentine la randul lui o viteza maxima posibila pentru acea banda si trece pe pista pe care circula de obicei. Fiecare motocicleta va urma aceeasi regula: semnalizeaza, trece pe pista din dreapta, se asigura prin intoarcerea capului, schimba banda, mentine viteza pentru a crea spatiu, reia pista in cadrul noii benzi (pe dreapta sau stanga benzii).
Inchizatorul de grup este in mod normal cel care intra ultimul pe noua banda, doar daca nu este posibila o manevra de „blocaj al benzii”. In timp ce motocicletele schimba banda si reformeaza grupul, este posibil ca un alt vehicul sa intre in spatiul format pe noua banda. Daca intra o conserva (J) in acest spatiu, urmatoare motocicleta care trebuia sa faca trecerea trebuie sa astepte in urma ei, iar cei din fata sa incetineasca, incurajand conserva sa depaseasca. Cand aceasta depaseste grupul din fata, intreg grupul se poate reforma in configuratie normala.
Despartirea grupului
Daca schimbarea benzii are ca rezultat modificare formatiei grupului – motocicleta care nu a putut efectua trecerea incetineste si devine pentru un timp conducatorul grupului din banda din stanga, in timp ce restul grupului continua deplasare in banda din dreapta – sau daca motocicleta care nu a putut efectua trecerea este obligata sa depaseasca grupul din dreapta – ar trebui ca noul conducator de grup sa ocupe pista din stanga?
In mod normal, nu. Doar daca grupul se desparte in doua grupuri evidente si merg asa o perioada mai lunga de timp, noul conducator de grup ar trebui sa se mute pe pista din stanga (daca nu cumva asta era si pozitia sa initiala). In caz contrar, aceasta va fi doar o despartire temporara a formatiei, si motociclisti voi intra rapid in noua banda si se vor ordona in pozitiile initiale in urma conducatorului de grup.
Dar de ce nu schimba noul conducator de grup pista? Deoarece in timpul in care motocicletele schimba pistele, spatiul dintre ele este injumatatiti, reducand drastic timpul de reactia si spatiul de manevra disponibil pentru ceilalti motociclisti in caz de probleme neprevazute. Intr-un schimb de banda, acest timp este destul de scurt. Daca noul conducator de grup isi schimba pozitia, toti motociclistii care-l urmeaza vor incerca sa se adapteze la noua configuratie schimband si ei la randul lor pista, dar apoi vor trebui sa o schimba la loc cand grupul se reformeaza. Nu este nici un motiv real pentru a supune motociclistii la un risc suplimentar doar pentru a avea o formatie „corecta” pentru scurt timp.
Fortatrea tuturor motociclistilor din restul grupului la schimbarea pistei este periculoasa in special in cazul in care un motociclist din noul grup este obisnuit sa mearga protejat pe pista din dreapta, iar in noua pozitie de pe pista din stanga el este supus dintr-o data traficului din fata. In mod normal, oricine care merge in grup se va adapta repede cu noua pozitie, dar pot exista multe cazuri in care un motociclist neexperimental incerca sa se acomodeze cu noul concept de mers in grup si va fi stanjenit in noua pozitie. Inchizatorul de grup trebuie sa fie atent in special la motociclistii neexperimentati in aceste conditii.
Acest lucru se poate intampla nu doar la schimbare benzilor de mers, dar si la manevrele de depasire sau cand grupul este despartit de un semafor sau de trafic.
Inchizatorul de grup in mod normal anunta conducatorul de grup si restul grupului ca grupul este din nou compact.
Schimbare benzii de mers intr-o banda de viteza superioara
In acest caz se aplica aceleasi principii de baza ca si la trecerea intr-o banda de viteza inferioara. In acest caz trecerea se face spre banda din stanga. Prima motocicleta care face trecerea creeaza spatiul necesar celorlale motociclete. Deoarece traficul este mai rapid si trage noii intrati inainte, manevra se efectuaza din spate in fata.
Manevra se efectuaza in modul urmator: Conducatorul grupului semnalizeaza schimbarea directiei de mers, si anunta grupul prin radio sau semnalizatoare faptul ca grupul se misca catre dreapta. Apoi conducatorul cere inchizatorului de grup sa „asigure banda” din dreapta. Toti motociclistii isi mentin pozitia in acest timp, semnalizand schimbarea benzii. Apoi inchizatorul de grup schimba primul banda comunicand grupului si conducatorului de grup ca „banda este asigurata”.
Nimeni nu a mai schimbat banda inca! Mai intai, fiecare motociclist trebuie sa se asigure ca banda este libera intorcand capul si asigurandu-se ca nimeni nu se afla pe acea banda, chiar daca ea este asigurata. Daca un vehicul se afla in miscare pe langa grup, inchizatorul grupului in mod normal va anunta acest lucru prin radio, indicand cand se va face trecerea („dupa masina rosie”, „dupa camioneta”, etc). Chiar daca inchizatorul de grup da sau nu un avertisment (care poate avea alte preocupari privind traficul din spatele sau), fiecare motociclist trebuie sa se asigure intorcand capul inainte de a schimba banda.
A doua motocicleta care va schimba banda este penultima – cea din fata inchizatorului de grup. Acest motociclist schimba pista benzii curente, se asigura intorcand capul, schimba banda iar apoi isi reia pozitia pe pista initiala. Fiecare motociclist va incetini sub viteza cu care se circula in mod normal pe banda din stanga, creeand in acest fel un spatiu pentru urmatorul motociclist. Fiecare motocist va urma acelasi scenariu: semnalizeaza stanga, se muta pista din stanga a benzii de mers, se asigura intorcand capul, schimba banda, mentine o viteza scazuta pentru a crea spatiu, reia pista normala (stanga sau dreapta) in noua banda.
In acest scenariu, conducatorul de grup este cel care in mod normal schimba ultimul banda. Daca motocicletele se misca rapid pentru a reforma grupul, sunt rare cazurile in care un alt vehicul intra in spatiul liber din noua banda. Daca o conserva (J) intra in acest spatiu, urmatoarea motocicleta va astepta ca ea sa se indeparteze, pentru ca un nou spatiu sa se formeze..
Depasirea
Pe o sosea aglomerata cu doar doua benzi, traficul venind din fata poate impiedica un grup aflat in formatie sa depaseasca un vehicul mai lent. Fiecare membru al grupului trebuie sa faca doua treceri de pe o banda pe alta pentru a a depasi, iar in mod normal acest lucru se face in mod individual.
Fiecare motociclist trebuie sa se asigure personal
ca manevra se poate face in siguranta,
indiferent de ceea ce spun ceilalti motociclisti.
Daca traficul venind din fata impune ca fiecare motociclist sa depaseasca in mod individual, conducatorul de grup va semnaliza ca grupul sa treaca in formatie sir indian si va anunta faptul ca membrii grupului vor depasi vehiculul unul cate unul. Membrii din fata ai grupului se vor pozitiona gradual in sir indian pe pista din stanga, pentru a fi pregatiti sa treaca pe banda de send invers. Conducatorul de grup in mod normal va astepta ca in traficul din fata sa se formeze un spatiu care sa permita depasirea mai multor motociclete, dar acest lucru nu este intotdeauna posibil. Cand exista un spatiu sigur, conducatorul de grup va semnaliza stanga, se va asigura si va intra pe banda de sens invers. Dupa depasirea vehiculului lent, se va asigura in oglinda retorvizoare si intorcand capul pentru a verifica inca o daca ca banda este libera, conducatorul de grup semnalizeaza dreapta si trece inapoi pe banda de mers inainte, mentinandu-si pozitia pe pista din stanga a benzii. Apoi conducatorul de grup isi va mentine viteza sau chiar o va mari putin.
Dupa ce reintra inapoi pe banda de mers inainte, fiecare motocilist trebuie sa fie constient de faptul ca trebuie sa creeze un spatiu in care motocicleta urmatoare poate intra dupa depasire. Din acest motiv, fiecare motocicleta trebuie sa mentina viteza dupa depasire, pana cand inchizatorul de grup a depasit si el si grupul s-a reformat.
O atentie marita trebuie acordata in timpul depasirii la evitarea fixarii cu privirea a traficului din fata („target fixation”). Motociclistul trebuie sa continue sa fie atent la eventuale obstacole neprevazute si ar trebuie sa planuiasca trasee de evitare in caz de nevoie; de exemplu o problema o poate constitui faptul ca vehiculul depasit maresta viteza in timp ce motociclistul se afla in depasire, supunand-l la un risc considerabil.
Dupa ce inchizatorul de grup a depasit vehiculul mai lent, in mod normal trebuie sa anunte conducatorul de grup ca grupul este din nou intact.
Prima regula a mersului in grup
La mersul in grup, prima sarcina a fiecarul motociclist este sa nu loveasca pe motociclistul din fata sa.
Spatierea grupului
Mai ales la drumurile mai putin circulate, motociclistii dintr-un grup se pot indeprta pentru a lasa un spatiu mai mare intre ei. Acest lucru da voie motociclistilor sa se relaxeze un pic, sa se bucure de peisaj si de plimbare. Daca nici un vehicul nu incearca sa depaseasca grupul, este in regula. Totusi, motociclistii trebuie sa ramana destul de aproape unul de altul pentru a putea vedea semnalele cu mana facute de conducatorul de grup. De asemenea, daca un grup este la marimea sa maxima (opt motociclete este limita uzuala) si motociclistii se indeparteaza unul de celalat prea mult, intr-un teren deluros acest lucru poate afecta serios comunicarea radio sau cu mana intre conducatorul si inchizatorul grupului. Acestia nu pot lucra impreuna daca nu pot comunica.
Este de asemenea posibil sa un motocilist se creeaze in spatiu datorita lipsei concentrarii si sa uite de aplicarea strategiilor de mers in siguranta. Daca motociclistul devine prea obosit pentru a conduce corespunzator, inchizatorul de grup va putea observa acest lucru primul si va atentiona conducatorul de grup ca este nevoie de o pauza de odihna. Daca un motociclist nu conduce indeajuns de sigur si pune in pericol pe ceilalti din grup (datorita lipsei de experienta, probleme medicale, oboseala, sau alt motiv), conducatorul de grup in mod normal va discuta problema in particular la urmatoarea oprire cu motociclistul respectiv. Daca problema nu se poate rezolva in mod rezonabil in acest mod, conducatorul de grup poate cere acelui motociclist sa paraseasca grupul iar restul grupului ar trebui sa-l sustina in aceasta decizie. In cazul unor probleme mecanice sau probleme medicale minore, se poate ca un alt motociclist sa-l ajute. Uneori este suficienta o reorganizare a grupului de catre conducatorul de grup pentru ca motociclistul cu probleme sa-si revina din amorteala.
Negocierea curbelor
Pe orice portiune de drum cu multe curbe sau la viraje, grupul se poate grupa in formatie de sir indian pentru moment, pentu ca fiecare motociclist sa poate negocia virajul la o viteza corespunzatoare si pentru a lasa suficient spatiu de manevra. Aceast lucru este in special important pentru motociclistii cu experienta mai mica, care pot fi stresati de faptul ca trebuie sa ia un viraj cu un motociclist alaturi sau la o distanta mica. Aceasta este o exceptie de la formatia in zigzag; in mod normal conducatorul de grup nu va semnaliza trecerea la formatie in sir indian, si va lasa motociclistii sa-si aleaga singuri traiectoria.
Formatii si manevre deosebite
Formatii de mers in grup mai deosebite pot fi necesare atunci cand un membru al grupului nu este o motocicleta standard. Aici pot intra trike-uri, motociclete cu atas, sau chiar un automobil.
In acest caz, este o idee buna plasarea motocicletei non-standard in spatele formatiei, in ultimul loc pe care se circula pe pista din dreapta, inaintea inchizatorului de grup. Grupul trebuie sa-i acorde spatiu de manevra in plus, precum si timp mai mare de reactie. In locul spatiului de o secunda intre urmatorul motociclist si de doua secunde intre urmatorul circuland pe aceeasi pista, acesti timpi ar trebui dublati.
Daca din grup face parte si un automobil, atunci el ar trebui sa urmeze grupul in urma inchizatorului de grup. Ajuta daca inchizatorul de grup este echipat cu radio. Mai mult, ar trebui ca acest vehicul sa circule cu luminile aprinse in permanenta, pentru a ajuta inchizatorul de grup sa-l deosebeasca de alte conserve (J).
Semnale cu mana
Anumite semnale cu mana sunt optionale la mersul in grup: semnalizatoarele motocicletelor din fata sunt suficiente avertizeaza apropierea unui viraj, iar semnalele cu mana pot fi chiar periculoase in acest caz. Pe de alta parte, alte semnale cu mana sunt extreme de folositoare pentru un motociclist care nu are alta metoda de comunicare.
Cele mai importante doua mesaje cu mana pentru un motociclist care nu este echipat cu radio sunt: semnalizarea unui obstacol pe drum, avertizand motociclistul sa-l evite; si indicarea rezervorului. Un motociclist care indica propriul rezervor, indiferent pentru ce motiv, va transmite celor care-l urmeaza (in special inchizatorului de grup) ca trebuie sa se opreasca cat mai repede. Pot exista maimulte motive: pentru ca are nevoie de benzina; pentru o “pana” J; pentru ca are o problema medicala sau mecanica; pentru ca pasagerul are probleme; sau pentru orice alt motiv. Un asemenea semnal va si semnalat conducatorului de grup. Acesta poate efectua o oprire pentru intreg grupul daca gaseste suficient spatiu de parcare. Daca nu, motociclistul cu probleme sa poate opri, iar inchizatorul de grup va opri cu el pentru a-i acorda asistenta.
Mai sunt si alte semnale cu mana care pot fi folositoare pentru motociclistii fara radio in timpul primbarii in grup. Acestea includ:
Inapoi – palma mainii stangi aratata grupului, miscata catre spatele motocicletei
Pregatit de plecare – pumnul strans cu degetul mare in sus, cu mana ridicata suficient de sus pentru a fi vizibil de conducatorul grupului
Formatie sir indian – un deget indreptat in sus pe varful castii
Incetinire – bratul stang tinut drept orizontal si balansat in sus si-n jos
Politie – mana loveste varful castii de cateva ori
Marirea vitezei sau apropierea formatiei – mana stanga miscata vioi in cerc
Formatie in zig-zag – pumnul strans, aratatorul si degetul mic aratand in sus deasupra castii
Intoarcere – mana stanga face cercuri in aer deasupra capului
Exceptii de la recomandarile normale
Regula des auzita cum ca fiecare este responsabil de siguranta ta (“ride your own ride”), inseamna ca orice recomandare pentru mersul in grup poate fi ingnorata daca nu are sens. Determinarea momentelor cand este cazul sa actionati prudent cade in responsabilitatea fiecarui motociclist.
In mod normal, conducatorul de grup va alege banda de mers, va determina viteza grupului, va sugera o formatie pentru a face manevrele cat mai in siguranta posibil, si cauta drumul pe harta.
Exceptiile uzuale de la aceste recomandari apar cand exista un motociclist care nu este inca acomodat cu grupul. Daca o manevra pare a fi prea periculoasa sau stanjenitoare pentru motociclistul neexperimentat, el trebuie sa faca tot ce este necesar pentru a se proteja si a evita un accident. Acest lucru poate inseamna abortarea unui viraj cu o viteza mai redusa, sau parcarea in alt loc decat cu restul grupului, etc.
Fiecare motociclist contreleaza intreaga zona
din cadul benzii de mers si se poate misca la stanga
sau dreapta dupa cum e necesar.
Alta exceptie: inchizatorul de grup poate sa nu circule pe aceeasi traiectorie ca restul grupului. De exemplu, daca drumul urmeaza sa se ingusteze si banda din dreapta va fi inchisa, inchizatorul grupului va “bloca banda” iesind din formatie si va trece pe banda care urmeaza sa fie inchisa, pentru a preveni depasirea pe dreapta a grupului de catre un vehicul, care mai apoi sa incerce sa intre in grup cand banda se va inchide. Penultimul motociclist isi va pastra pozitia in grup, chiar daca observa ca inchizatorul de grup a parasit pozitia sa uzuala.
Efectul de elasticicitate al grupului
Timpul de reactie pentru un motociclist cand este confruntat cu un pericol neprevazut este, in medie, de o secunda. Daca nevoia de reactie este anticipata (ca atunci cand se anunta un viraj), atunci motociclistii pot in mod normal reactiona cam intr-o jumatate de secunda de cand cel din fata a inceput sa reactioneze. Totusi, cand un grup de motocilicsti schimba viteza in mod gradual, sunt necesare doua sau trei secunde pentru a constientiza acest lucru si a schimba viteza pentru a mentine viteza in cadrul grupului.
Acest timp nu pare mare, dar motociclistii experimentati au nevoie pentru a preveni riscurile de un interval de minimum o secunda intre motocicletele vecine si de un interval de minimum doua secunde intre motocicletele vecine care circula pe aceeasi parte a benzii. Totusi, cand un grup are mai mult de sase motociclete, schimbarea graduala de viteza poate deveni riscanta.
Cand conducatorul de grup incepe sa accelereze, a doua motocicleta nu incepe sa circule instant la o viteza mai mare. Mai mult, se creeaza un spatiu intre cele doua motociclete – care se va mari continuu pana cand cea de a doua motocicleta a ajuns la viteza conducatorului de grup. Evident, odata ce vitezele sunt la fel, spatiul va ramane acelasi. Totusi, deoarece multe grupuri prefera sa pastreze un spatiu de minim o secunda intre motociclete, noul spatiu creeat de accelerarea conducatorului de grup poate fi mai mare decat se doreste. Atunci, cea de-a doua motocicleta va mari viteza pentru scurt timp pentru a micsora acest spatiu.
Sa presupunem ca, conducatorul grupului accelereaza de la 90 km/h la 100 km/h pentru o perioada de doua secunde, a doua motocicleta va trebui sa circule cu o viteza de 110 km/h pentru doua secunte (dupa ce-i trece timpul de reactie) pentru a reduce spatiul creeat. Apoi va frana pentru o secunda inapoi la 100 km/h pentru a recreea spatiul initial.
Daca ar fi doar doua motociclete in grup, acest exemplu este usor de urmarit. Dar daca in grupul este mai mare, si motocicletele implicate se afla in spatele grupului, efectul de elasticitate poate fi foarte periculos pentru motocicletele de la mijlocul grupului pana la inchizatorul de grup.
De exemplu, a treia motocicleta din grup are urmatoarea problema: dupa aproape doua secunde dupa ce a doua motocicleta a inceput sa accelereze, a treia motocicleta reactioneaza. Totusi, in acest moment cea de-a doua motocicleta circula la 110 km/h in loc de 100 km/h ca conducatorul grupului. A treia motocicleta trebuie sa depuna un effort mai mare decat cea de-a doua motocicleta pentru a-si corela viteza cu cea a conducatorului de grup. Al treilea motociclist va trebui sa accelerela la 110 km/h pentru patru secunde, nu doua, pentru a reface formatia. A patra motocicleta va trebui sa accelereze la 120 km/h!
Daca in grup sunt doar sase motociclete, inchizatorul de grup va vedea ca distanta intre el si cea de-a cincea motocicleta a ajuns la 50 m, inainte de a incepe sa accelereze. Si vor trece 11 secunde intre momentul in care conducatorul de grup a inceput sa accelereze si momentul in care inchizatorul de grup va incepe la randul sau sa accelereze.
Acum imaginati-va ce se intampla in grup data, in timp ce accelereaza, conducatorul de grup ar trebui sa franeze! Acest efect de elasticitate devine foarte important cand conducatorul de grup trebuie sa face o schimbare brusca de viteza in anumite momente critice, cum sunt apropierea de un viraj strans.
Efectul de elasticitate poate fi redus urmand urmatoarele recomandari:
- conducatorul de grup schimba viteza mai gradual
- conducatorul de grup anunta schimbarea vitezei prin radio
- toti motociclistii ar trebui sa privesca la motocicletele aflate mai in fata decat doar la motocicleta din fata lor pentru a observa din timp schimbarile de viteza
- tot motociclistii ar trebui sa-si reprime instinctul de a accelera brust pentru a restabili spatierea normala
- conducatorul de grup ar trebui sa nu mareasca viteza 15 secunde de la iesirea dintr-un viraj pentru preintampina situatiile in care este necesara o franare sau incetinire
- toti motociclistii ar trebui sa abandoneze regula spatiului de o secunda cand viteza de mers devine instabil
- grupurile n-ar trebui sa fie mai mari de sase motociclisti daca unul dintre ei nu are experienta la mersul in grup
- grupurile n-ar trebui sa fie niciodata mai mare de opt motociclisti: impartiti-va in grupuri mai mici.
Aceasta problema a fost descrisa relativ la accelerarea conducatorului de grup. Cand efectul de elasticitate este considerata in mod invers – adica atunci cand conducatorul franeaza brusc – aceste sfaturi pentru evitarea acesti efect pot fi mult mai importante. Cei care au rolul conducatorului de grup trebuie sa fie la curent cu importanta evitarii schimbarilor bruste de viteza, pe cat este este posibil, pentru a reduce riscurile pentru cei care-l urmeaza.
sursa:http://www.motociclism.ro/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu